Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Ο μαρασμός της τοπικής αγοράς Αγίων Αναργύρων-Καματερού


Τα μνημόνια, η οικονομική κρίση και οι κυβερνητικές πολιτικές έδωσαν ένα μεγάλο και καθοριστικό  κτύπημα στην περαιτέρω υποβάθμιση της τοπικής αγοράς  Αγίων Αναργύρων - Καματερού με θύματα τους καταστηματάρχες που με τόσες στερήσεις, θυσίες και προσωπικούς αγώνες παλεύουν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους όρθιες και βιώσιμες.
H μίζερη εικόνα που παρουσιάζει εδώ και και μία δεκαετία η τοπική αγορά στον Δήμο μας σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη αναπτυξιακού σχεδιασμού από την διοίκηση Σαράντη οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πλήρη απαξίωση από τους καταναλωτές μεγάλο μέρος της τοπικής αγοράς.
Τα προβλήματα και τα εμπόδια πολλά...
Το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, η έλλειψη χώρων στάθμευσης, το παραεμπόριο, τα υψηλά δημοτικά τέλη και τα  υψηλά ενοίκια είναι εδώ και πολλά χρόνια το μόνιμο παράπονο των επαγγελματοβιοτεχνών και φυσικά σε όλα αυτά προστίθεται και η άγρια φορολόγηση από το κράτος.
Παράλληλα η έλλειψη επαρκούς αστυνόμευσης, το ανύπαρκτο πράσινο και η ελλιπής καθαριότητα κάνουν ακόμη πιο απογοητευτική την κατάσταση ενώ η δημιουργία νέων πεζοδρόμων που θα έκαναν πιο ελκυστική την τοπική αγορά απουσιάζει επιδεικτικά δημιουργώντας συνθήκες μαρασμού κάτι που δεν συμβαίνει σε γειτονικούς δήμους.
Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια ήταν ελάχιστα τα έργα αναβάθμισης από την δημοτική αρχή και το μόνο που κυριάρχησε ήταν οι πρόχειρες λύσεις και οι δήθεν εντυπωσιακές εκδηλώσεις απλά για να ρίξουμε στάχτη στα μάτια των δημοτών.
Ειδικά στους Αγίους Αναργύρους πολλοί ανάμεναν από την διοίκηση Σαράντη ότι με την κατάργηση των γραμμών του ΟΣΕ να ανασάνει η τοπική αγορά  και να είναι πιο νοικοκυρεμένη η εικόνα της πόλης. 
Αντί αυτού έχουμε άναρχη στάθμευση αυτοκινήτων, κλείσιμο του περίφημου καταστήματος "ΓΥΑΛΙΝΟ" στην κεντρική πλατεία που τόσος θόρυβος έγινε για την κατασκευή και λειτουργία του ενώ  μία βόλτα να κάνεις κάποιος στους πιο εμπορικούς δρόμους της πόλης θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν αρκετά κλεισμένα μαγαζιά, πολλά λουκέτα δημιουργώντας μία αίσθηση απόλυτης παρακμής.
Στο Καματερό τα πράματα είναι εξίσου  τραγικά αφού δρόμοι και πεζοδρόμια είναι σε χείριστη κατάσταση, η στάθμευση είναι ελλιπέστατη, η καθαριότητα σε μαύρα χάλια και την χαριστική βολή, έδωσε το αντιπλημμυρικό έργο που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018 και χωρίς καμία συνεννόηση και κανένα χρονικό σχεδιασμό, οι ντόπιοι καταστηματάρχες βιώνουν ένα  μικρό εφιάλτη. Από την μία οι βροχές και η καθυστέρηση των έργων και από την άλλη η ανευθυνότητα της δημοτικής αρχής έχει ως συνέπεια ο τζίρος των μαγαζιών της περιοχής να πέσει μέχρι και 50%, με το τοπικό σύλλογο επαγγελματοβιοτεχνών να φωνάζει και να διαμαρτύρεται ώστε να τελειώσει άμεσα το έργο για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν από τον οικονομικό στραγγαλισμό που υπέστησαν χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι.
Το μέλλον πλέον φαίνεται ζοφερό και η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για τους ηρωικούς καταστηματάρχες μάλλον χάνεται σε προεκλογικές υποσχέσεις και σε δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν ποτέ...
Η δημοτική παράταξη ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ επισημαίνει ότι οι λύσεις πρέπει να είναι ουσιαστικές και για μεγάλο χρονικό ορίζοντα διότι μπορεί η οικονομική κρίση να έχει καταδικάσει τους επαγγελματοβιοτεχνες της περιοχής σε συρρίκνωση καθιστά όμως επιτακτική την ανάγκη να επέμβει ο δήμος σε συνεργασία με την πολιτεία προκειμένου να ενισχυθεί και να στηριχθεί ο εμπορικός κόσμος και να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών προς την τοπική αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου