Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Θ. Μαξούρας: Συνεχίζουμε μαζί για τη νίκη, για την πόλη και τους ανθρώπους της


  

Συνέντευξη Αντιδήμαρχου Παιδείας, Νεολαίας και Κοινωνίας των Πολιτών στο δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού Θεοδώρου Μαξούρα

     
Αν περπατήσεις τα Μυκονιάτικα στους Αγίους Αναργύρους θα διακρίνεις μια λαϊκή συνοικία δίπλα από το ποτάμι, με ανθρώπους του μόχθου, οι οποίοι δίνουν έναν καθημερινό αγώνα κάτω από δυσμενείς συνθήκες. Σε αυτές τις γειτονιές συναντήσαμε τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Νεολαίας και Κοινωνίας των Πολιτών Θεόδωρο Μαξούρα. Κι αν το νέο στην πολιτική δεν προϋποθέτει εξ’ ορισμού την ικανότητα, στο βλέμμα του Θοδωρή συναντήσαμε τη διάθεση για προσφορά, το πάθος για την τοπική αυτοδιοίκηση και την αντίληψη του για την κεντρική πολιτική σκηνή.
Σε μια ζωντανή συζήτηση λοιπόν ο αντιδήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού είπε πολλά και ενδιαφέροντα για το παρόν, τις επερχόμενες εκλογές αλλά και την επόμενη μέρα.
κ. Μαξούρα, πόσα χρόνια ασχολείσαι με την πολιτική και συγκεκριμένα με την τοπική αυτοδιοίκηση;
Εκλέγομαι με το ψηφοδέλτιο που ηγείται ο Δήμαρχος της πόλης, Νίκος Σαράντης από το 2014. Ήταν η πρώτη φορά που ζήτησα τη ψήφο από τους συμπολίτες μου, οι οποίοι και με τίμησαν δεόντως. Βέβαια η ενασχόληση με τα δρώμενα της πόλης ξεκινά από τα εφηβικά μου χρόνια βλέποντας τον πατέρα μου να είναι πάντα στην πρώτη γραμμή για την πόλη και τους δημότες της. Ένας άνθρωπος, ο οποίος αποτελεί πρότυπο σχετικά με την πορεία μου στη ζωή και την πολιτική.
Τι κρατάς από την πρώτη σου θητεία;
Πραγματικά ήταν μια δύσκολη περίοδος  για την πόλη και για τους ανθρώπους της, διότι συνέπεσε χρονικά με μια πολυδιάστατη κρίση κατά την οποία άλλαξαν πολλά από τα δεδομένα που μέχρι τώρα γνωρίζαμε. Πολλές φορές χωρίς υπερβολή εκτελώ χρέη ψυχολόγου για να ακούσω τα προβλήματα. Σε μια ομολογουμένως πολύ δύσκολη συγκυρία νομίζω πως ανταποκρίνομαι καθημερινά στις απαιτήσεις, διότι μόνο αν περπατάς από το πρωί έως το βράδυ στις γειτονιές της πόλης μπορείς και αντιληφθείς πολλές από  τις ανάγκες και τις αγωνίες των δημοτών. Όσον αφορά το δήμο, αντιμετωπίζουμε καθημερινά πολλές από τις δυσλειτουργίες που προκύπτουν από την κεντρική εξουσία, η οποία δεν δίνει την πρέπουσα σημασία στις συνοικίες της Δυτικής Αθήνας
Το 2010 η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη έφερε τη συγχώνευση δύο διαφορετικών δήμων. Μετά από 9 χρόνια το εγχείρημα έχει πετύχει;
Ήταν δύσκολο εξ’ αρχής το εγχείρημα διότι μιλάμε για δύο διαφορετικές περιοχές, με ανομοιογένεια και διαφορετικές νοοτροπίες. Σίγουρα έχουν γίνει βήματα προόδου, όμως υπάρχουν ακόμα τεράστιες δυνατότητες όπως και πολλά προβλήματα που πρέπει να λυθούν σε μια περιοχή που χρειάζεται μια νέα αστική ανάπλαση. Η ενσωμάτωση πάντως προχωρά και η μοναδική προοπτική είναι να προχωρήσουμε ως μία, ενιαία και αδιαίρετη πόλη.
Στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αλλάζει ο χάρτης με τη μεταρρύθμιση του Κλεισθένη. Θεωρείται ότι κινείται σε μια κατεύθυνση προοδευτικής εξέλιξης για την αυτοδιοίκηση ή θα είναι ένα εργαλείο για την κεντρική εξουσία;
Η αλήθεια είναι ότι με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση ελλοχεύει ο κίνδυνος της ακυβερνησίας σε πολλούς δήμους στην επικράτεια. Θα πρέπει όμως να κάνουμε τον κίνδυνο ευκαιρία και να προκαλέσουμε τη συνεργασία μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις. Σίγουρα μιλάμε για μια μεταρρύθμιση, η οποία μέσω της απλής αναλογικής κλέβει τις εντυπώσεις και τείνει στη λογική της καταμέτρησης των δυνάμεων. Θα πρέπει όμως να την ξεπεράσουμε για να μπορέσει την επόμενη
μέρα να διοικηθεί ο δήμος.
Πρόλαβες και ανακοίνωσες την υποψηφιότητα σου με το Νίκο Σαράντη;
Φυσικά, είναι ήδη γνωστό στην πόλη. Παραμένω σταθερός δίπλα στο δήμαρχο της πόλης διότι θεωρώ το πρόσημο της παράταξης θετικό στα χρόνια της διακυβέρνησης της στο δήμο. Συνεχίζουμε μαζί για τη νίκη, για την πόλη και τους ανθρώπους της. Έχουμε ακόμα κάμποσο έργο που είναι στα σκαριά και πρέπει να ολοκληρώσουμε.
Ποιο είναι το όραμα σου για την πόλη;
Αρχικά είμαι συναισθηματικά δεμένος με την πόλη στην οποία γεννήθηκα, μεγάλωσα κι επί της ουσίας ανδρώθηκα. Άρα επιζητώ το καλύτερο και δεν είναι καθόλου στερεότυπη η απάντηση. Θέλω μια πόλη σύγχρονη, έξυπνη και φιλική προς στον πολίτη όπου ο σεβασμός θα είναι αμφίπλευρος. Στους άμεσους στόχους είναι η αξιοποίηση όλων των δημοτικών χώρων που θα φέρει μια δίκαιη ανάπτυξη για τους ανθρώπους της πόλης, πάντα στα πλαίσια που καθορίζει η περιβαλλοντική μας συνείδηση.
Δύο νέοι άνθρωποι, έφυγαν από το συνδυασμό και σχημάτισαν δύο διαφορετικές παρατάξεις τις οποίες και ηγούνται. Ποια η γνώμη σου;
Πρώτα απ’ όλα σέβομαι και εκτιμώ αμφότερους διότι συμπορευτήκαμε μαζί μέχρι και πριν λίγους μήνες. Ο καθένας βέβαια κάνει τις πολιτικές του επιλογές και οι πολίτες είναι αυτοί που στο τέλος θα κρίνουν.
Είσαι νέος στην πολιτική. Θεωρείς πως αποτελεί προνόμιο για σένα στην προσπάθεια που κανείς;
Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι το νέο στην πολιτική δεν ορίζει το καλό και κακό. Βέβαια η νέα γενιά θα πρέπει να βγει δυναμικά, να παλέψει για μια καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία και να μην βρίσκεται εκτός από τα πράγματα. Αν προσέξετε ένα από τα κεντρικά μου προεκλογικά συνθήματα είναι η ένωση των γενεών. Θεωρώ ακράδαντα πως όλοι ανεξαιρέτως μπορούν και πρέπει να προσφέρουν.
Με την κεντρική πολιτική ασχολείσαι;
Φυσικά. Έχω άποψη, παρεμβαίνω και θεωρώ πως με αμεσότητα μπορώ να περνώ πολλαπλά και αντιπροσωπευτικά μηνύματα.
Είσαι αισιόδοξος; Πως κρίνεις την πορεία της χώρας;
Νομίζω πως η κρίση είναι παρατεταμένη και κρατά τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας εγκλωβισμένες ενώ οδηγεί τη νέα γενιά εκτός από τη χώρα. Θεωρώ πως χάσαμε την ευκαιρία να βγούμε απ’ την κρίση μία ώρα νωρίτερα αλλά επικράτησε η εσωστρέφεια και η παλινδρόμηση από την αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Σήμερα θα πρέπει να σταματήσει αυτό και οι πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν το σχέδιο για την επόμενη δεκαετία, πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον, ο κόσμος κουράστηκε με το παρελθόν. Πλέον διανύουμε το 10ο χρόνο μιας οικονομικής κρίσης η οποία εξελίσσεται σε κοινωνική, αξιακή και πολιτισμική, επιτέλους ας μπει  ένα τέλος στη συγκεκριμένη κατάσταση. Ας κοιτάξουμε μπροστά λοιπόν.
Θεόδωρε ευχαριστούμε, καλή επιτυχία στο αγώνα σου
Εγώ ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

 https://protipress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου