Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Tα αίτια της ήττας του Νίκου Σαράντη και η νίκη του Σταύρου Τσίρμπα


από το www.ologos24.gr

Μια νέα σελίδα ανοίγει ο Δήμος Αγίων Αναργύρων - Καματερού, με την εκλογή του Σταύρου Τσίρμπα στο δημαρχιακό αξίωμα. Τι είναι όμως αυτό που οδήγησε σε εκλογική ήττα το νυν δήμαρχο Νίκο Σαράντη;
Μήπως η πολυετής θητεία του; Μήπως το γεγονός ότι εξασφάλιζε με ευκολία την εκλογική του νίκη όλα αυτά τα χρόνια και έφτασε σε σημείο να μην παράγει πλέον έργο, θεωρώντας δεδομένη και αδιαμφισβήτητη την επανεκλογή του; Μήπως η ανυπαρξία σοβαρού πολιτικού αντιπάλου;
Κατά την τελευταία του θητεία, ακούστηκαν πολλά αρνητικά για το δήμαρχο Νίκο Σαράντη. Του χρέωσαν αλαζονεία, καθεστωτική συμπεριφορά, κακοδιαχείριση και απαξίωση του ίδιου του θεσμού του δημάρχου.
Ιδιαίτερα στο Καματερό οι πολίτες του χρέωσαν επίσης, μια πολιτική εγκατάλειψης για την περιοχή τους, γεγονός που τους δίχασε σε «βόρειους και νότιους». Οι κάτοικοι του Καματερού, λένε στην πλειοψηφία τους, ότι τους συμπεριφέρθηκε σαν να ήταν δήμαρχος μόνο των Αγίων Αναργύρων, αδιαφορώντας για την περιοχή τους, την οποία όπως υποστηρίζουν εγκατέλειψε στη μοίρα της, τα τέσσερα τελευταία χρόνια της θητείας του. Με λίγα λόγια, οι Καματεριώτες λένε ότι ο Νίκος Σαράντης έλαμψε δια της απουσίας του από την περιοχή τους, καθ' όλη την περίοδο που ήταν δήμαρχος. Όμως και οι κάτοικοι των Αγίων Αναργύρων δεν φαίνεται να ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από τη διακυβέρνηση Σαράντη και το έδειξαν στην κάλπη.
Όσο για τα πολιτικά του πιστεύω, του χρεώνουν όλοι μαζί, πολιτικό τυχοδιωκτισμό. Θεωρούν πως υπήρξε πολιτική μετάλλαξη του Νίκου Σαράντη, από ΠΑΣΟΚ που τον ήξεραν όλοι, δεκαετίες τώρα, σε ΣΥΡΙΖΑ, με αντάλλαγμα την εύνοια της Περιφερειάρχη και μια θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ, όπου προεδρεύει ο σύζυγος της κ. Δούρου και την ώρα που είδε την αποστροφή του κόσμου στις πολιτικές της κυβέρνησης και την εγκατάλειψη της πλειοψηφίας για το  κυβερνών  κόμμα, μεταστροφή του δημάρχου προς τη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να σωθεί από τη λάθος επιλογή που θεώρησε εκ των υστέρων ότι είχε κάνει.
Όλα αυτά καταγράφηκαν στη συνείδηση του δημότη. Είναι πράγματα που δημιουργούν αρνητική εικόνα για όσους χειρίζονται τα κοινά και κατ' επέκταση τις τύχες των πολιτών.
Από την άλλη εμφανίστηκε ένας νέος άνθρωπος, ο οποίος κατήγγειλε αυτή τη συμπεριφορά του Δημάρχου, εγκατέλειψε τη θέση του αντιδημάρχου που κατείχε και αντιπαρατέθηκε με υψηλό ρίσκο, απέναντι στο κατεστημένο. Έδωσε μια άνιση μάχη. Κι αυτό, γιατί είδαμε καθ' όλη την προεκλογική περίοδο, ο Νίκος Σαράντης και η παράταξή του να «επενδύουν» για προεκλογικό αγώνα και να χρησιμοποιούν όλο το μηχανισμό του δήμου για ίδιον όφελος. Παρ' όλα αυτά οι πολίτες είπαν "φτάνει πια η κοροϊδία". Γύρισαν την πλάτη τους στο παλιό και φθαρμένο και αναζήτησαν το καινούργιο, το άφθαρτο, που τους εμπνέει αισιοδοξία και θέλουν να το δοκιμάσουν και να συμπορευθούν μαζί του για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.  
Το τελικό αποτέλεσμα κατέγραψε νίκη του Σταύρου Τσίρμπα με ποσοστό  55,87%, ενώ ο Νίκος Σαράντης έλαβε μόλις το 44,13%. Μια καταφανής ήττα του παλιού και μια συντριπτική νίκη του καινούργιου.
Μπορεί ο Νίκος Σαράντης από τον πρώτο γύρο να έχει εξασφαλίσει περισσότερες έδρες, 12 τον αριθμό, έναντι 9 του Σταύρου Τσίρμπα, όμως ο δεύτερος, έχει μαζί του όλους εκείνους που θέλησαν να πουν ένα βροντερό "άντε γειά" στέλνοντας τον Νίκο Σαράντη στα έδρανα της αντιπολίτευσης.
Αυτό που προέχει τώρα, είναι να δημιουργήσουν όλοι μαζί, εκείνη τη σύνθεση των πολιτικών δυνάμεων, που θα πάνε τον τόπο μπροστά την επόμενη μέρα, όπου είναι και το διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης Να μπορέσουν δηλαδή να δουλέψουν σε κλίμα ενωτικό, για το καλό της πόλης τους. Το τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια με το δήμο, θα το δείξει ο ... καιρός. Ο Νέος Δήμαρχος πρέπει να ενώσει και τον τελευταίο δημότη που δεν τον ψήφισε, παράγοντας έργο για το αύριο του Δήμου. Ο Σταύρος Τσίρμπας, φαίνεται πως έχει στο νου του, να ενώσει και να δημιουργήσει ό,τι καλύτερο γίνεται για το καλό της πόλης του. Είναι άνθρωπος με όρεξη για δουλειά και πολλά όνειρα για το μέλλον. Μένει να αποδείξει ότι άξιζε τη ψήφο των δημοτών, αναλαμβάνοντας τα ηνία του τόπου του. Ενός ιστορικού δήμου για τη Δυτική Αθήνα. Δεν μένει παρά να του ευχηθούμε καλή επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου