Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Το εσωτερικό του Ναού των Αγίων Αναργύρων


Ο Ναός διαθέτει άριστο διάκοσμο, μαρμάρινο και ξυλόγλυπτο. Μαρμάρινα είναι: Το τέμπλο (τοποθετήθηκε γύρω στο 1969), ο αρχιερατικός θρόνος, έργο Κων. Περράκη και δωρεά Παν. Μαλτάκη, έργο του 1976, ο άμβωνας που στηρίζεται σε μαρμάρινη κολώνα, προσκυνητάρι που φέρει εικόνα της Αγίας Τριάδας (Πατέ­ρας, Υιός και Άγιο Πνεύμα) και άλλο που φέρει τη θαυματουργική παλιά εικόνα των Αγίων Αναργύρων με χρυσό κάλυμμα και είναι δωρεά Ευαγγελίας Μέρλα.
Ξυλόγλυπτα: Η ωραία Πύλη, έργο Θ. Π. Μπελαούρτη, του 1969. Προσκυνητάρια: του Αγίου Νικολάου στο βορεινό κλίτος (των γυν
αικών) που έχει εικόνα του Αγίου Νικολάου, αφιέρωμα Αικατερίνης και Νικολάου Σφακιανάκη, έργο Γ. Παπαδόπουλου από το Ρέθυμνο, το 1970. Του Αγίου Νεκταρίου, έργο Σ. Ν. Κωστούλα και αδελφών, του 1970. Η εικόνα δε του Αγίου του αιώνα μας είναι της μοναχής Θεοδώρας, το 1969, αφιέρωμα των τότε κυριών και δεσποινίδων του Φιλόπτωχου Ταμείου. Τέλος υπάρχουν ξυλόγλυπτα παγκάρι με κεριά, παγκάρι Φιλόπτωχου Ταμείου, ψαλτήρια και μικρά (τρία στον αριθμό) προσκυνητάρια φορητά. Όλα αχρονολόγητα, μάλλον σχετικά πρόσφατα.
 Στο τέμπλο, εκτός από τις τέσσερις συνηθισμένες εικόνες δεξιά και αριστερά της Ωραίας Πύλης (Χριστός, Παναγιά, Ιωάννης Πρόδρομος, Άγιοι Ανάργυροι), υπάρχουν ανάλογες των Αγίου Γεωργίου, δίπλα στη Βόρεια Πύλη, και του Αγίου Γερασίμου, δίπλα στη νότια. Πάνω από την Ωραία Πύλη υπάρχει η Δέηση, ενώ στα δύο φύλλα της σχηματίζεται με μικρές στρογγυλές εικόνες ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Πάνω από τις άλλες εικόνες υπάρχουν μικρές των Αγίων Αποστόλων και το Δωδεκάορτο. Όλα έργα Αθ. Πιπιλή.

Αξιόλογα Αντικείμενα - Κειμήλια
images_popup
Στον Παλαιό Ναό φυλάσσεται μέχρι και σήμερα Ξυλόγλυπτο Λάβαρο με εικόνα της Ανάστασης και με των επιγραφή "Μνήσθητι κύριε των δούλων σου γεώργι κε μιχάλι".

Σαν κειμήλιο περισσότερο συναισθηματικής αξίας, ο Ναός κατέχει ένα ανθοδοχείο από βλήμα όπλου από ορείχαλκο, με όμορφο διάκοσμο σκάλισμα, που χρησιμοποιήθηκε στο Μέτωπο της Μικράς Ασίας (Τουλουμπουνάρ) το 1921. Έχει και ένα όνομα: Ν. Σταύρου, αυτός είναι ο καλλιτέχνης ή ο δωρητής δεν ξέρουμε. Παρόμοια, πιο απλά και νεώτερα, διαθέτει ο Ναός και άλλα τρία. Επίσης υπάρχει και η κολυμπήθρα με την ένδειξη "Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων Μ.Κ. 1935".
Ως κειμήλια διαθέτει τα παρακάτω ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΑ, άξια μνημόνευσης.images_popup

1 ."Θείο και Ιερό Ευαγγέλιο" Έκδοσης Βενετίας του 1887.

2."Πηδάλιο" Εκδόσεων Καταστημάτων Ι. Νικολαϊδου, 1908.
3."Ιεροσολυμιάς" (Ιστορία της Ιερής Πόλης) με συγγραφέα τον Ιεροδιάκονο Γρηγόριο Παλαμά, Ιεροσόλυμα, 1862.
4."Το Κυριακόν" Επισκόπου Τιμοθέου Αναστασίου, Αθήνα 1920. Ήταν κτήμα του Ιερέως του Ναού Ιωάννου Ντόκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου