Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΣΥΣΣΙΤΙΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΠΟΛΗΣ




Σήμερα ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρώτο συσσίτιο αλληλεγγύης της Ανυπότακτης Πόλης. 
Μοιραστηκαν 50 μερίδες φαγητού, και τρόφιμα ,είδη πρώτης ανάγκης σε αρκετούς από αυτούς που είχαν αναγκη, μεταξύ των οποίων και άνθρωποι που ζουν μόνιμα στο δρόμο.Αξιοσημείωτη ήταν η ανταπόκριση και η συνεισφορά του κόσμου είτε με την παροχή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης είτε με την παρουσία τους και την βοήθεια τους στην διανομή των ειδών. Εξίσου σημαντική ήταν η αναγνώριση από την πλευρά του κόσμου ότι η λύση του προβλήματος δεν έρχεται με την ατομική ευθύνη και συνεισφορά αλλά μόνο μέσα από τη συλλογική δράση και διεκδίκηση για την επανένταξη των ευάλωτων ομάδων στην κοινωνία. Πολύ αυθόρμητη και απλόχερη ήταν η προσφορά σε τρόφιμα και από τους παραγωγούς και εμπόρους των λαϊκών αγορών του Σαββάτου, της οδού Αίνου (Άγιοι Ανάργυροι) και οδού Γούναρη (Καματερό) αλλά και από τους εργαζόμενους στις λαϊκές αγορές της Ανακασσας και του Γεροβουνου.

Από αυτούς/ές που δέχθηκαν βοήθεια, άλλοι/ες ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας χωρίς νερό ή ηλεκτρικό ενώ άλλοι/ες δεν έχουν καν στέγη, ενώ υπάρχουν ακόμα και οικογένειες που δεν τα βγάζουν πέρα. Κάποιοι/ες είναι τοξικομανείς, κάποιοιμετανάστες, ενώ κάποιοι/ες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας πετιούνται από τις ψυχιατρικές μονάδες στο δρόμο χωρίς καμιά μέριμνα για το πού θα μείνουν.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι εγκλωβισμένοι σε έναν φαύλο κύκλο, στον οποίο η έλλειψη στέγης, στοιχειώδους υγιεινής αλλά και η ψυχολογική τους καταρράκωση δεν τους επιτρέπει να βρουν εργασία, και αντίστροφα η έλλειψη εργασίας δεν τους επιτρέπει να βρουν στέγη και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και ψυχολογικής ισορροπίας. 

Είναι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας, που εργάζονταν χρόνια και μια ξαφνική συγκυρία τους πέταξε στον δρόμο, μια απόλυση, μία έξωση ή η κατάσχεση του σπιτιού τους λόγω ανεξόφλητων δανείων. Η ανεργία , η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός υπάρχουν , τροφοδοτούνται και συντηρούνται από το καπιταλιστικό σύστημα το οποίο φροντίζει διαρκώς να αυξάνει την ταξική ανισότητα προκειμένου να ευνοεί το κεφάλαιο. 

Ο δήμος με τη σειρά του ασκεί αστική πολιτική,πιστός στην Κεντρική  πολιτική  γραμμή της κυβέρνησης και Ε.Ε., εξυπηρετώντας την «ανάπτυξη» και το κεφάλαιο, αδιαφορώντας για όλους αυτούς τους άστεγους, χωρίς να παρέχει μέχρι τώρα καμία περίθαλψη, καμία στέγαση, χωρίς να φροντίζει για την επανένταξη τους στην κοινωνία μέσα από την κοινωνική υπηρεσία του δήμου ή άλλες δομές. Παράλληλα, και ενώ ο προϋπολογισμός της χρονιάς για τους άστεγους και τις ευάλωτες ομάδες μειώθηκε κατά 50% σε σχέση με πέρσι, ο δήμος δεν δίστασε να ξοδέψει χρήματα για τον στολισμό της πόλης τα Χριστούγεννα και να γεμίσει την πόλη λαμπιόνια, που αν και φωτίζουν τους δρόμους , αφήνουν τους άστεγους στο σκοτάδι. 

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η "Ανυπότακτη Πόλη" επιχειρεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης στις γειτονιές μας, γι'αυτό και πήραμε την πρωτοβουλία να προχωρήσουμε σε μία δράση αλληλεγγύης δείχνοντας ότι κανείς δεν είναι μόνος σε αυτή την σκληρή πραγματικότητα που θέτει υπό αμφισβήτηση μέχρι και το δικαίωμα στην τροφή και στηρίζοντας τους ανθρώπους που στα μάτια της εξουσίας παραμένουν "αόρατοι".

Το εγχείρημα μας δεν είναι ένα φιλανθρωπικό γεγονός. Η φιλανθρωπία είναι μια μορφή “καθησυχασμού της συνείδησης ” η οποία απλώς επιτρέπει στους πλούσιους να κοιμούνται καλύτερα τη νύχτα, ενώ δίνει σε άλλους όσα αρκούν για να μην εκραγεί το καζάνι. Το εγχείρημα μας συνοδεύεται από ταυτόχρονη διεκδίκηση από την πολιτεία και την δημοτική αρχή ,να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα για την προστασία ,όλων αυτών, άστεγων, άνεργων , φτωχοποιημένων νοικοκυριών που θα τους εξασφαλίσουν αξιοπρέπεια και δυνατότητα να ζήσουν ανθρώπινα.


 Απαιτούμε: 
 • Την πλήρη διατροφική στήριξη των αστέγων και τις μέρες που είναι κλειστές οι κοινωνικές υπηρεσίες, με κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο και άμεση λύση ζητημάτων καθαριότητας. 
• Να υπάρξει διεύρυνση της μέριμνας για τις οικογένειες που έχουν κομμένο ρεύμα και νερό. 
 • ΑΜΕΣΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ Η ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΗΛΙΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Η ΤΡΟΦΗ Η ΣΤΕΓΗ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ 
 • ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ FAST TRUCK ΠΟΥ ΛΥΝΟΥΝ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ 
 • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου