Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία: Μία ξεχασμένη υπόσχεση της διοίκησης Σαράντη

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την διοίκηση του Δήμου η παράταξη του κ. Σαράντη ένα από τα πολλά θέματα που είχε προτάξει προς επίλυση, ήταν και η  απομάκρυνση του υποσταθμού του ΑΔΜΗΕ που βρίσκεται στη Ν. Πλαστήρα και την υπογειοποίηση των γραμμών Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ-ΔΕΗ) από την περιοχή της Αγίων Αναργύρων. Είχαν μάλιστα γίνει και σχετικές ημερίδες όπου οι απόψεις των επιστημόνων ήταν διχασμένες σχετικά με το αν η  ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και σε συγκεκριμένα όρια είναι επικίνδυνη και επιβλαβής για τον ανθρώπινο οργανισμό (παιδική λευχαιμία, καρκίνος) ειδικά όταν οι εγκαταστάσεις ευρίσκονται σε ελάχιστη απόσταση από σχολεία και κατοικίες.
Οι επαναστατικές κορώνες της διοίκησης Σαράντη με το πέρασμα των ετών εξαφανίστηκαν και μόνο κάθε προεκλογική περίοδο ορισμένοι "κεραιομάχοι" κινητής τηλεφωνίας θυμούνται το αγωνιστικό τους φρόνημα και στήνουν κατά το δοκούν  διαμαρτυρίες περισσότερο για δική τους αυτοπροβολή παρά για την ουσία του θέματος και φυσικά ξεχνούν ότι το μεγάλο και υπαρκτό πρόβλημα είναι οι γραμμές και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν.
 (Πυλώνας του ΑΔΜΗΕ σε κατοικημένες περιοχές επί της Μ. Αλεξάνδρου στο Καματερό)

Απλά να τους θυμίσουμε ότι οι συγκεκριμένες Γραμμές του ΑΔΜΗΕ διασχίζουν ένα μεγάλο τμήμα της πόλης των Αγίων Αναργύρων που ξεκινούν από το Κλειστό Γυμναστήριο, διαπερνά σχολεία, παιδικές χαρές και νηπιαγωγεία και συνεχίζει την διαδρομή της στον Δήμο Αχαρνών ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο ίδρυμα ΜΗΤΕΡΑ. 
Συγκεκριμένα όσον αφορά το Καματερό οι πυλώνες υπερύψηλης τάσης του ΑΔΜΗΕ  διασχίζουν ένα σημαντικό τμήμα του Γεροβουνού και βρίσκονται πολύ κοντά στο Κλειστό Γυμναστήριο του Καματερού αλλά και στα νέα γραφεία του ΕΟΠΥΥ.
Με λίγα λόγια δηλαδή, δεκάδες μαθητές, αθλητές και μικρά παιδιά αλλά και ενήλικες βρίσκονται εκτεθειμένοι εδώ και πολλά χρόνια σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των δημοτών αλλά παράλληλα προσβάλλει και την αισθητική της πόλης μας.

 Η δημοτική αρχή το μόνο που έκανε τα περασμένα χρόνια ήταν κάποιες επιστολές προς τους αρμοδίους, περισσότερο για επικοινωνιακούς λόγους για να θολώσει τα νερά ώστε οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων και οι κάτοικοι, της περιοχής να σταματήσουν να διαμαρτύρονται κάτι που τελικά το κατάφερε και το θέμα σιγά-σιγά άρχισε να φθίνει με συνέπεια να ξεχαστεί.
 (3ο Δημοτικό στους Αγ. Αναργύρους, ο πυλώνας εντός του σχολείου)
Σε αντίλογο για αυτήν την επιτηδευμένη αδράνεια της δημοτικής αρχής του κ Σαράντη υπάρχουν οι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης (Πυλαία, Ωραιόκαστρο), το Αιγάλεω, η Αγία Βαρβάρα και το Λαύριο, όπου οι εν λόγω δήμαρχοι ενέργησαν και κατόρθωσαν να πάρουν κυβερνητικές δεσμεύσεις και δικαστικές αποφάσεις ώστε  να προχωρήσουν τα έργα υπογειοποίησης στην πόλη τους και να χαρίσουν στους δημότες τους μία καλύτερη καθημερινότητα.
Τέλος στον δήμο μας, το θέμα όπως γράψαμε και παραπάνω, ξεχάστηκε και οι άλλοτε υπέρμαχοι της φυσικής και υγιεινής ζωής χωρίς ακτινοβολίες και καλώδια έχουν βολευτεί σε θέσεις και αξιώματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου