Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Στο έλεος του Θεού (ή της Δούρου) οι συνοικίες της Δυτικής Αττικής




Στις 22 Οκτωβρίου της περασμένης χρονιάς μία ξαφνική νεροποντή στο Νομό Αττικής προξένησε τεράστιες καταστροφές κυρίως στις γειτονιές της Δυτικής Αττικής.
Το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κυριολεκτικά κατέρρευσε εκείνο το βράδυ, όταν οι κλήσεις που δέχτηκε για παντός  είδους βοήθεια έφτασε τον αριθμό ρεκόρ για παροχή βοήθειας  τις 4000 και άνω, δείχνοντας το μέγεθος της φυσικής καταστροφής που δέχτηκαν οι δήμοι της Δ. Αττικής!
Ειδικά στον δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού ήταν πάρα πολλές οι ζημιές ενώ μία  γυναίκα στο Καματερό έχασε την ζωή της παρασυρόμενη από τις πλημμύρες που δημιουργήθηκαν. Στην  οδό Λάμπρου Κατσώνη και ειδικά στο τμήμα μεταξύ Νέας Φιλαδέλφειας, Αγίων Αναργύρων και Νέας Χαλκηδόνας το μεγαλύτερο κομμάτι του ποταμού Κηφισού είχε σοβαρές ζημιές ενώ μερικά τμήματα του έχουν καταρρεύσει με τον κίνδυνο για πεζούς και οχήματα να είναι υπαρκτός ακόμη και σήμερα. Δυστυχώς όλο το προηγούμενο διάστημα η ανεπάρκεια και η αδιαφορία της Περιφέρειας Αττικής δηλαδή της κ. Δούρου προφασιζόμενη γραφειοκρατικά προβλήματα  για την συγκεκριμένη περιοχή ήταν εξωφρενική μιας και ένα χρόνο σχεδόν δεν έγινε κανένα ουσιαστικό έργο αποκατάστασης των ζημιών με συνέπεια η ασφάλεια πολιτών και κατοικιών  αλλά ακόμη και της εθνικής οδού( στο συγκεκριμένο τμήμα των ζημιών) να είναι στο έλεος του Θεού!

Το ενδιαφέρον  είναι ότι και οι δημοτικές αρχές τόσο των Αγίων Αναργύρων –Καματερού (ο δήμαρχος στηρίχθηκε από ΠΑΣΟΚ και ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.) όσο και της Νέας Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας (εκλεγμένος με την σημαία του ΣΥΡΙΖΑ) που είναι οι κύριοι αποδέκτες του προβλήματος δεν έδειξαν το απαραίτητο ενδιαφέρον ώστε να δοθεί άμεση λύση και απλά έμειναν σε επιστολές και τηλεφωνικές πιέσεις. Βέβαια η εξήγηση για την αδιαφορία τόσο των δημοτικών αρχών αλλά ακόμη και των παρατάξεων που ανήκουν στην αντιπολίτευση έγκειται στο γεγονός ότι  όλοι έχουν άριστες σχέσεις με την κ. Δούρου οπότε δεν υπήρχε λόγος να την δυσαρεστήσουν την Περιφέρεια με προβλήματα τέτοιυ είδους...

Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι πριν λίγες εβδομάδες η κ. Δούρου ανακοίνωσε ότι επιτέλους θα  γίνουν οι απαραίτητες εργασίες και αναφέρει  αναλυτικά ότι: «ελήφθη από την Περιφέρεια Αττικής με γνώμονα την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών ενόψει της αναμονής των φθινοπωρινών βροχοπτώσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η στατικότητα της Λεωφόρου Κηφισού, στο ύψος της οδού Λ. Κατσώνη. Υπενθυμίζεται ότι γραφειοκρατικά εμπόδια δεν επέτρεψαν στο ΥΠΟΜΕΔΙ να δημοπρατήσει έργο πλήρους αποκατάστασης του ρέματος, με πόρους της Περιφέρειας Αττικής, παρά μόνο τον Σεπτέμβριο, και συγκεκριμένα στις 27.09.2016. Ακολούθως, προκειμένου να εξασφαλιστεί η έξοδος των χρηστών του οδικού δικτύου προς τις δυτικές συνοικίες, η Περιφέρεια Αττικής υπέγραψε τη σχετική Σύμβαση που έχει ως αντικείμενο την «Αποκατάσταση δυτικού πρανούς Λεωφόρου Κηφισού», προϋπολογισμού 850.000 ευρώ με ΦΠΑ».

Ευχόμαστε λοιπόν ώσπου να γίνουν και να ολοκληρωθούν  τα έργα να μην συμβεί πάλι κανένα φυσικό  καταστροφικό  φαινόμενο  διότι αυτή την φορά οι ζημιές θα είναι ακόμη μεγαλύτερες σε ν μία ήδη υποβαθμισμένη περιοχή και επίσης  να μην περιμένουν οι κάτοικοι των πληγέντων περιοχών ένα χρόνο για να διορθωθούν οι ζημιές. Πολλοί από τους εμπλεκόμενους αυτοδιοικητικούς φορείς θεωρούν ότι η σιωπή και η ανοχή των πολιτών  θα συνεχιστεί μάλλον όμως  είναι πολύ γελασμένοι διότι η οργή και η δυσαρέσκεια συσσωρεύεται και οι αντιδράσεις πλέον θα έχουν καταιγιστικό χαρακτήρα.
 


Βασίλης Παλαιόλογος (από την Ρήξη φ. 127 )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου