Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Συνάντηση Αναπλ. Υπ. Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη με κατοίκους του Αττάλου - Αγ. Νικολάου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΑΤΤΑΛΟΥ – ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Η συγκέντρωση των κατοίκων του Αττάλου – Αγίου Νικολάου στο Υπουργείο Οικονομικών, για την εισφορά γης, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και με τη μαζική συμμετοχή των κατοίκων. Στην συνάντηση συμμετείχαν όλοι οι κάτοικοι με την Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κα Νάντια Βαλαβάνη καταθέτοντας της σχετικό υπόμνημα.
Στη συζήτηση που ακολούθησε αναδείχτηκε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της απαίτησης του Δήμου Αγίων.. Αναργύρων – Καματερού να καταβληθούν από τους κατοίκους υπέρογκες εισφορές από την κύρωση της πράξης εφαρμογής του σχεδίου υπολογισμένες με τις υπέρογκες τιμές των «αντικειμενικών» αξιών. Απαίτηση της Συνέλευσης ήταν η μείωση των αντικειμενικών αξιών, προκειμένου να μειωθούν οι επιβαρύνσεις των λαϊκών νοικοκυριών από τους φόρους και τις εισφορές που επηρεάζονται άμεσα από τις αντικειμενικές αξίες.
Το πρόβλημα της εισφοράς γης σε χρήμα (όπως και τα δημοτικά τέλη ή τα χαράτσια) που απασχολεί εδώ και δυο χρόνια τους κατοίκους του Αττάλου-Αγ.Νικολάου και θα απασχολήσει στο άμεσο μέλλον και κατοίκους πολλών άλλων περιοχών της χώρας μας.

Η Συνέλευση, επίσης, εξέφρασε την ανησυχία της από δημοσιεύματα εφημερίδων και ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν δηλώσεις του υπουργείου, ότι, πιθανόν, σε κάποιες περιοχές της Δυτικής Αθήνας οι αντικειμενικές αξίες ή θα μείνουν ίδιες η μπορεί και να αυξηθούν.
Κατά τη συζήτηση, η κα Βαλαβάνη δήλωσε ότι η περιοχή μας θα είναι ανάμεσα σε αυτές που θα υπάρξει μείωση των αντικειμενικών αξιών,αλλά χωρίς να ορίσει το χρόνο.
Η συνέλευση απαίτησε την αναδρομικότητα της ισχύος των νέων αντικειμενικών αξιών για τις κυρώσεις που δεν έχει τελεσιδικήσει η τιμή. Η απάντηση της κας Βαλαβάνη ήταν πως, για αυτό, χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος (ΥΠΑΠΕΝ).
Όσο για το αίτημα της επ’ αόριστον αναβολής της είσπραξης, μας παρέπεμψε στο υπουργείο εσωτερικών καθώς και για τους όρους και την δυνατότητα μείωσης μέσω του εξώδικου συμβιβασμού, διότι οι εισφορές γης δεν είναι φορολογικό έσοδο αλλά δημόσιο έσοδο ΟΤΑ.
Εκείνο που βγαίνει σαν συμπέρασμα και από αυτή την συνάντηση είναι, πως σαφή απάντηση, παρ’ όλο που αποδέχονται όλοι το δίκαιο των αιτημάτων μας, δεν έχουμε ούτε από το ΥΠΑΠΕΝ ούτε από ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ και η τάση είναι να ρίχνουν το βάρος το ένα υπουργείο στο άλλο.
Η απαίτηση των κατοίκων είναι το κάθε υπουργείο ανάλογα με την αρμοδιότητα του στο ζήτημα να πάρει σαφή και αποφασιστική θέση. Δεν μας αρκεί η συμπάθεια και η αναγνώριση του δίκαιου των αιτημάτων μας.
Γι’ αυτό ο αγώνας των κατοίκων θα συνεχιστεί σε όλες τις κατευθύνσεις πιο μαχητικά και αποφασιστικά, μέχρι την δικαίωση των αιτημάτων μας.
Απαίτηση μας είναι να βρουν τρόπο ώστε να δοθεί λύση και διέξοδος στο πρόβλημα για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών της περιοχής μας, εφόσον, όπως ισχυρίζονται, αναγνωρίζουν το δίκαιο των αιτημάτων μας.
Είναι ανάγκη όχι μόνον από οικονομικής άποψης αλλά και από πλευράς ουσίας να μπορεί να δικαιωθεί ένας δίκαιος αγώνας και για το ίδιο το ηθικό της κοινωνίας . Οφείλουμε να συνεχίσουμε μέχρι την νίκη και ζητάμε να στηριχτεί από όλες τις κατευθύνσεις αυτός ο δίκαιος αγώνας.
Συνεχίζουμε τον αγώνα για νομοθετική ρύθμιση που θα ορίζει γενναίο μειωτικό συντελεστή των εισφορών γης συν την αναδρομική μείωση από την μείωση των αντικειμενικών αξιών. Επ’αόριστον αναβολή της είσπραξης έως να το επιτρέψουν οι οικονομικές δυνατότητες, για να μην χάσει κανένας το σπίτι του.
H επόμενη κίνηση μας είναι συνάντηση στο υπουργείο εσωτερικών και στον υπουργό ΥΠΕΠΑΝ.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΤΤΑΛΟΥ – ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου