Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Τοποθετήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στη συνεδριάση της Οικονομικής Επιτροπής

Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Οικονομική Επιτροπή Γιώργος Βαρλάς καταψήφισε την προγραμματική σύμβαση με τον ΕΔΣΝΑ για τη «Διαχείριση των Βιοαποβλήτων του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού»
Να ξεκαθαρίσουμε ότι καθόλου «δωρεάν» δεν είναι το απορριμματοφόρο και οι καφέ κάδοι που μας δίνει ο ΕΔΣΝΑ. Έχουν πληρωθεί από ίδιους πόρους του ΕΔΣΝΑ, σε απλά ελληνικά με χρήματα των λαϊκών νοικοκυριών μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας, μέρος των οποίων καταλήγει ως εισφορά κάθε Δήμου στον ΕΔΣΝΑ.  Άρα το «δωρεάν» το έχουμε πληρώσει!
Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ότι το κόστος αυτό, συνολικότερα το κόστος για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος διαχείρισης δημοτικών αποβλήτων με προτεραιότητα τη μείωση και την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή,   πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, σε μια προοπτική κατάργησης των ανταποδοτικών τελών για τους δημότες, που φορολογούνται και μια και δυο και τρείς φορές.
Πιο συγκεκριμένα κάποια σημεία:
-Τη συντήρηση του οχήματος αναλαμβάνει ο ΕΔΣΝΑ. Πώς όμως; Καταφεύγοντας στον ιδιώτη, αφού δεν έχει σχετικές υποδομές. «Ο ΕΔΣΝΑ δύναται να αναθέτει μέρος ή το σύνολο των υπηρεσιών συντήρησης, ή/και ευαισθητοποίησης σε τρίτους …», αναφέρεται στην προγραμματική σύμβαση. Άρα ο ιδιώτης συντηρητής θα μπαινοβγαίνει στα συνεργεία συντήρησης του δήμου, για λογαριασμό του ΕΔΣΝΑ. Επιπλέον, και η «ευαισθητοποίηση» των δημοτών αποτελεί αντικείμενο που θα μπορούσε να εμπλακεί η περίφημη ιδιωτική πρωτοβουλία.

-Είναι πραγματικά ιλαροτραγική η «υποχρέωση» του ΕΔΣΝΑ να παράσχει στο Δήμο  «τεχνογνωσία στο Δήμο  … και [για] την ορθή λειτουργία του συστήματος συλλογής βιοαποβλήτων», τη στιγμή που το δικό του βασικό αντικείμενο, η λειτουργία δηλαδή της ΟΕΔΑ Φυλής, έχει παραχωρηθεί από τις διοικήσεις του Συνδέσμου σε επιχειρηματικούς ομίλους.
-Στερείται κάθε σοβαρότητας το ποσοστό 2%, που τίθεται κατ’ ελάχιστον κατά τον 1ο χρόνο λειτουργίας (2ος χρόνος από την υπογραφή της σύμβασης) για την ποσότητα των συλλεγόμενων βιοαποβλήτων μέσω των «προσφερόμενων» καφέ κάδων, πολύ περισσότερο που θα έχει προηγηθεί καμπάνια ενημέρωσης ενός χρόνου! Τα πράγματα μένουν τα ίδια, καθώς τον 2ο χρόνο λειτουργίας (3ο από την υπογραφή της σύμβασης) το κατ’ ελάχιστον ποσοστό ορίζεται σε 4%. Από εκεί και πέρα προβλέπεται μια μίζερη αύξηση κατά 0,5% για κάθε χρόνο από τα εναπομείναντα 7 χρόνια, ώστε στο τέλος της 10ετούς ισχύος της σύμβασης το ποσοστό θα φτάσει το 7,5%.
Συμπερασματικά: Όταν μιλάνε για ανακύκλωση, γενικότερα για «πράσινη ανάπτυξη», η κουβέντα αφορά την ταμπακέρα που δεν είναι άλλη από την κερδοφορία ιδιωτικών ομίλων.
Επίσης, ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Οικονομική Επιτροπή καταψήφισε την ανάθεση σε ιδιώτη του έργου  «Τεχνική επιμέλεια και υποστήριξη  διοργανώσεων   και προώθηση  αθλητικών  εκδηλώσεων» με προϋπολογισμό 24.800 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, προτείνοντας οι εκδηλώσεις να γίνουν με ευθύνη των υπηρεσιών του Δήμου. 
Πρόκειται για τη διοργάνωση των αθλητικών εκδηλώσεων με τίτλο «Διοργάνωση πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου» που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν το πρώτο Σαββατοκύριακο κάθε μήνα, από το Σεπτέμβριο του 2020 έως και τον Αύγουστο του 2021.
Σε πολύ απλά ελληνικά η δημοτική αρχή θα δώσει 24.800 ευρώ σε ιδιώτη με την αιτιολογία ότι η διεύθυνση αθλητισμού του Δήμου δε μπορεί να το κάνει !
Το είδαμε και αυτό! Ο Δήμος ...αδυνατεί να διοργανώσει ένα τουρνουά 5*5, πάντα σύμφωνα με τη διοίκηση, τη στιγμή που εργατικά σωματεία και άλλοι φορείς προχωρούν σε τέτοιες εκδηλώσεις, με επιτυχία και ασφάλεια για τους συμμετέχοντες.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου