Στο « άψε-σβήσε» και εν μέσω «καραντίνας», φέρνει η κυβέρνηση, την έγκριση του νέου εκλογικού νόμου στην Αυτοδιοίκηση .
Η αποκάλυψη έγινε , δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού , κατά την –κάθε άλλο παρά- εθιμοτυπική επίσκεψη , που πραγματοποίησε , στο υπουργείο Εσωτερικών , μ΄αφορμή τη ριζική αναδόμηση της πολιτικής ηγεσίας του , στον πρόσφατο ανασχηματισμό.
Η επιλογή της κυβέρνησης , να επιλέξει τώρα , εντός του Ιανουαρίου , να περάσει από το υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση το σχετικό νομοσχέδιο , έχει πολλές αναγνώσεις.
Η πρώτη , έχει να κάνει με την κεντρική πολιτική « ατζέντα» της κυβέρνησης και τον χρόνο των …εθνικών εκλογών .
Η εξέλιξη της πανδημίας , της οικονομίας με τα δυσθεώρητα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος , των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά ακόμη και η εξέλιξη υποθέσεων που έχουν παραπεμφθεί στη Βουλή καθιστούν « όλα» πιθανά για το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές .
Ο πρόσφατος ανασχηματισμός φέρει «άρωμα» εκλογών , που σημειωτέον όποτε διεξαχθούν , θα ισχύσει ο εκλογικός νόμος της πρώην κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που είναι η απλή αναλογική .
Και πολύ πιθανόν να οδηγηθούμε και σε β΄γύρο εκλογών , με ισχύ σ΄αυτόν τον εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής , που ψηφίστηκε από την τωρινή κυβέρνηση. Όπερ σημαίνει …

τρεις μήνες προεκλογικής περιόδου και διαβουλεύσεων σχηματισμού κυβερνήσεων , με …κλειστή πάντα τη Βουλή.
Δεδομένου δε ότι, η ψήφιση του από τη Βουλή , ακόμη και αν όντως εγκριθεί εντός του μηνός από το Υπουργικό Συμβούλιο , δεν μπορεί να συμβεί νωρίτερα από τον Απρίλιο, στην καλύτερη περίπτωση, προλαβαίνοντας στο « τσακ» το κλείσιμο της Βουλής για το ΠΑΣΧΑ.
Η δεύτερη ανάγνωση έχει να κάνει με την ηγεμονική πολιτική θέση , που έχει σήμερα το κυβερνών κόμμα . Κάτι που του επιτρέπει απρόσκοπτα να θεσπίσει έναν εκλογικό νόμο , όπως ιδεολογικά το επιθυμεί και πολιτικά το εξυπηρετεί . Χωρίς τους αναγκαίους σ΄ άλλες περιπτώσεις συμβιβασμούς , που θα σήμαναν για το κυβερνών κόμμα « εκπτώσεις» από τις θέσεις του.
Η τρίτη, έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ,με την πανδημία και τα μέτρα « καραντίνας» . Βρίσκουν τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης , σε ακατάλληλη στιγμή .
Αν και οποτεδήποτε , με τη « γαλάζια» ηγεμονία που πέτυχε στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές , σ΄όλο τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας , δεν «κινδύνευε» σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίσει κάποιο « αντάρτικο» ακόμη και αν ήταν διαφορετικά .
Ωστόσο εκμεταλλεύεται την τωρινή κατάσταση για να αποφύγει οποιοσδήποτε χρονοτριβές ή « γκρίνιες».
Και προπαντός ενόψει της ολοκλήρωσης της πρώτης διετίας της θητείας των Δημοτικών Αρχών , που στη συντριπτική πλειοψηφία τους , συγκροτούνται από συνεργασίες , να πιέσει –«εκβιάσει» διεργασίες ενοποίησης τους οδηγώντας τες από τώρα στη διαμόρφωση των εκλογικών σχημάτων της επόμενης αναμέτρησης . Αποτρέποντας κατ΄αυτόν τον τρόπο παράλληλα, να γίνει του «Κουτρούλη ο γάμος» στο επόμενο ήμισυ της θητείας τους , με αποσκιρτήσεις και «διαζύγια» .