Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας που πρότεινε η δημοτική αρχή και έκανε παρεμβάσεις για λαϊκά προβλήματα



Στην τακτική συνεδριάση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 11 Νοέμβρη η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης τα ακόλουθα ζητήματα:

Επί της διαδικασίας: οφείλει η δημοτική αρχή να εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Φλεβάρη του 2020 για ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων. Ειδικά μέσα στην πανδημία είναι ακόμα πιο επιτακτική αυτή η ανάγκη. 

Για τις εξελίξεις με την πανδημία: Είναι μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης που δεν πήρε έγκαιρα όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού και τον έχει αφήσει αθωράκιστο στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ο λαός όμως δε θα μείνει σιωπηλός, παρά το γεγονός ότι φοράει μάσκες. Θα οργανώσει τον αγώνα του για να προστατέψει την ίδια του τη ζωή και να διεκδικήσει όλα αυτά που του αξίζουν. Όπως έκαναν οι μαθητές το προηγούμενο διάστημα που αποδεικνύεται πόσο δίκιο είχαν και η δημοτική αρχή θα έπρεπε να είναι στο πλευρό τους και όχι να τους στέλνει τον εισαγγελέα και την αστυνομία. 

Για τα μέσα προστασίας των εργαζομένων στο Δήμο και την κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς: το σωματείο εργαζομένων σε προηγούμενη συνεδρίαση είχε θέσει συγκεκριμένες ελλείψεις. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι κάτω από την πίεση των εργαζομένων έχουν δρομολογηθεί κάποια πράγματα. Είναι ανάγκη να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση σήμερα.  

Επιπλέον παρήλθε η 15η Οκτωβρίου που μας παρουσίαζε η δημοτική αρχή ως την ημερομηνία ορόσημο όπου τα πάντα θα λειτουργούσαν ρολόι στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου. Είναι όμως έτσι; Πόσα παιδιά αυτή τη στιγμή έχουν γίνει δεκτά; Υπάρχουν γονείς που αν και είχαν voucher δεν έφεραν τα παιδιά τους λόγω της καθυστέρησης; Ποιες είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό;

Για τους ελεύθερους χώρους στο κέντρο των Αγίων Αναργύρων: καταψηφίσαμε την εισήγηση του Δημάρχου στην Οικονομική Επιτροπή. Είναι απαράδεκτο η δημοτική αρχή να κάνει προκήρυξη για χώρους που θα έπρεπε να διεκδικεί μαζί με το λαό της πόλης. Η κίνηση της ανοίγει στο δρόμο στα επενδυτικά σχέδια της ΓΑΙΟΣΕ. Είναι άραγε σύμπτωση ότι τα στεγασμένα τ.μ. που προβλέπονται στους όρους της διακήρυξης συμπίπτουν με τα τ.μ. στεγασμένων χώρων που αναφέρονται στη μελέτη της ΓΑΙΟΣΕ για την «αξιοποίηση» των χώρων του ΟΣΕ;

Για το 4ο νηπιαγωγείο Καματερού: υπάρχει πρόβλημα εντοπισμένο εδώ και καιρό με τη στεγανότητα στις καλωδιώσεις με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν χώροι στην πρώτη βροχή. Επιβάλλεται να λυθεί άμεσα το θέμα.  Δε μπορεί η αντιδήμαρχος Παιδείας να μας στέλνει επιστολή ότι ενημερώθηκε το τελευταίο διάστημα για το θέμα όταν υπάρχουν έγγραφα από τη διεύθυνση τουλάχιστον από το Νοέμβρη του 2019.

Για το 8ο Δημοτικό Σχολείο Καματερού: υπάρχει επιστολή από το Σύλλογο Γονέων, είχαμε θέσει το ζήτημα και σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τουλάχιστον 3 αίθουσες του σχολείου. Χρειάζεται σήμερα να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για τις ενέργειες που έχει κάνει η δημοτική αρχή για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Για το δημοτικό χώρο στη διασταύρωση των οδών Διστόμου και Έλλης: ο χώρος που έχει αγοραστεί από το Δήμο είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ως κοινόχρηστος χώρος. Είναι αίτημα  των κατοίκων σε μια περιοχή που δεν έχει ελευθέρους χώρους.  Ποιες είναι οι ενέργειες που έχουν γίνει από τη δημοτική αρχή σε αυτήν την κατεύθυνση.

Για τη σύνδεση των κατοίκων στα Μυκονιάτικα με το δίκτυο Φυσικού Αερίου: υπάρχει πρόβλημα με τη δυνατότητα των κατοίκων στα Μυκονιάτικα να συνδεθούν με το δίκτυο του Φυσικού Αερίου. Η απάντηση που λαμβάνουν από την εταιρεία είναι ότι επειδή μεσολαβεί το στρατόπεδο που αποκόβει τη γειτονιά τους από τον υπόλοιπο Δήμο, είναι ασύμφορο να γίνουν μεμονωμένες συνδέσεις κατοικιών.

Για την απαράδεκτη πρακτική του αντιδημάρχου καθαριότητας: θέλουμε  να πούμε και με αυτήν την ευκαιρία αυτό που διατυπώσαμε με πρόσφατη επιστολή μας. Ο Δήμαρχος οφείλει άμεσα να  αποπέμψει τον  αντιδήμαρχο καθαριότητας. Σε διαφορετική περίπτωση χρεώνεται όπως και όλη η δημοτική αρχή τη συστηματική απαράδεκτη συμπεριφορά του τόσο έναντι των  εργαζομένων όσο και έναντι των δημοτικών συμβούλων . Έχουν μαζευτεί πολλά, δε μιλάμε για μια κακή στιγμή ή άτυχη στιγμή.

Στη συγκεκριμένη συνεδριάση συζητήθηκε ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας που εισηγήθηκε η δημοτική αρχή Τσίρμπα. Στην τοποθέτηση του ο Θοδωρής Σκολαρίκος επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο σημειώσε: 

Θεωρούμε ότι ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας που εισηγείται η δημοτική δεν είναι απλά ένα τεχνικό ζήτημα αλλά έχει άμεση σχέση με την πολιτική που υπηρετεί. Θα σταθούμε σε κάποιες πλευρές που είναι ενδεικτικές:

-Το Γραφείο Εσωτερικού Ελέγχου που θεσπίζεται θα ελέγχει την «αποδοτικότητα» των υπαλλήλων. Άραγε πως θα κριθεί η αποδοτικότητα στην οικονομική υπηρεσία; Με βάση την εισπραξιμότητα; Πώς θα κριθεί η αποδοτικότητα σε ένα τμήμα που έχει κενά ή πώς θα κριθεί ενός διμηνίτη εργαζόμενου που μέχρι να προσληφθεί έχει φύγει; Επιπλέον το τμήμα θα έχει λόγο στον καθορισμό των θέσεων που απαιτούνται για κάθε υπηρεσία, με ότι αυτό συνεπάγεται.

-Έχουμε επισημάνει ότι είναι διαφορετικό πράγμα η εθελοντική προσφορά και άλλο η αξιοποίηση του εθελοντισμού για να υποκατασταθούν ελλείψεις σε βασικές υποδομές του Δήμου. Για παράδειγμα δε γίνεται να έχουμε εθελοντές στο δημοτικό κτηνιατρείο ή στα camp του Δήμου. Με βάση αυτό έχουμε σοβαρές αμφιβολίες σε ποια κατεύθυνση θα λειτουργήσει το Τμήμα Εθελοντισμού που συνίσταται.

-Είμαστε αντίθετοι με την επανασύσταση τμήματος δημοτικής αστυνομίας. Φυσικά υπάρχει ανάγκη για προσωπικό που θα ασχολείται με τη φύλαξη για των παιδικών χαρών για παράδειγμα. Είναι άλλο αυτό όμως και άλλο να λειτουργεί ένα ένστολο σώμα με εισπρακτικές και κατασταλτικές ιδιότητες σε ένα πλαίσιο καταστολής του εργατικού-λαϊκού κινήματος που υλοποιείται με το νόμο ενάντια στις διαδηλώσεις και άλλες πρωτοβουλίες. Άλλωστε υπάρχει συγκεκριμένη εμπειρία για το πως κατά καιρούς έχει αξιοποιηθεί η δημοτική αστυνομία σε μια σειρά Δήμους.

Για να περάσουμε στα ποσοτικά στοιχεία, ο αριθμός των οργανικών μονίμων θέσεων συνολικά και ανά κατηγορία είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτικός. Έχουμε 16 λιγότερες οργανικές θέσεις. Όλες οι κατηγορίες πλην αυτής της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) είναι μειωμένες.

Οι θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης κατά 6, οι θέσεις Τεχνικής Εκπαίδευσης κατά 16 και οι θέσεις προσωπικού Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά 15. Την ίδια στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες κενά στον οργανισμό. Πρέπει σήμερα να μας πει η δημοτική αρχή αν είναι πλασματικά τα δεκάδες κενά ανά κατηγορία. 

Εάν δούμε πιο συγκεκριμένα τις  κατηγορίες προσωπικού τα πράγματα είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικά. Ενδεικτικά κάποια παραδείγματα από τον προτεινόμενο νέο Οργανισμό:

-ΠΕ Γεωπόνων 2 θέσεις (από 4)

-ΤΕ Τεχνολόγων Ηλεκτρονικών καμιά θέση (από 3) 

-ΔΕ Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων 18 θέσεις (από 25)

-ΔΕ Κηπουρών 12 θέσεις (από 17)

-ΔΕ Τεχνικών Οργάνων Παιδικής Χαράς καμιά θέση (από μια)

Επιπλέον παραμένουν ίδιες οι θέσεις για κατηγορίες προσωπικού που δεν επαρκεί για το μέγεθος του Δήμου και τις ανάγκες που προκύπτουν:

-Οι Υδραυλικοί παραμένουν 3

-Οι Ηλεκτροτεχνίτες παραμένουν 2

-Οι Ελαιοχρωματιστές παραμένουν 2

-Οι Οικοδόμοι παραμένουν 3

-Οι εργάτες καθαριότητας παραμένουν 59

Είναι φανερό ότι με το νέο οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα. Εδώ οδηγεί η πολιτική που στηρίζει η δημοτική αρχή Τσίρμπα. Δήμοι με ελλείψεις σε προσωπικό, υποστελεχωμένες υπηρεσίες, εργαζόμενοι σε «ομηρία» με συμβάσεις και σχέσεις εργασίας λάστιχο. 

Την ίδια στιγμή ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για να εμπλακούν με ακόμα πιο γοργούς ρυθμούς οι ιδιώτες στις υπηρεσίες των Δήμων αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι βολικό για τη δημοτική αρχή να θυμάται τις ελλείψεις σε προσωπικό μόνο όταν ασκείται κριτική στις επιλογές της. Κατά τα άλλα όμως επικαλείται το «ρεαλισμό»  και εγκαλεί το σωματείο για  ανεδαφικές προτάσεις.

Είναι άραγε ρεαλιστικό όταν ο εργαζόμενος πάρει σύνταξη να χηρεύει και η θέση του επειδή δε μπορεί να προκηρυχθεί η θέση; Μπορεί να καλυφθούν οι ανάγκες του Δήμου μας με 2 ηλεκτροτεχνίτες και 3 οικοδόμους; Δεν είναι υποκριτικό αυτοί που δεν κάνουν τίποτα κόντρα σε αυτήν την κατάσταση να την επικαλούνται για να δικαιολογήσουν τους περίφημους «ιδιώτες»;

Με βάση τα παραπάνω δηλώνουμε ότι καταψηφίζουμε τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας και θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο στο πλευρό των εργαζομένων των Δήμου με όλες μας τις δυνάμεις: 

-Για να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό οι υπηρεσίες και να καταργηθούν όλοι οι περιορισμοί στις προσλήψεις προσωπικού

-Για να καταργηθούν όλες οι διατάξεις που επιτρέπουν την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών όπως η καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, πράσινο κλπ.

Να σημειωθεί ότι η παρατάξη «Αλληλεγγύη» (ΣΥΡΙΖΑ) ψήφισε λευκό και η παράταξη «Πόλη του αύριο» (από το χώρο του ΠΑΣΟΚ)  ψήφισε παρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου