Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Τοποθετήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης 19 Μάη, που έγινε διά ζώσης, ύστερα από αίτημα και της Λαϊκής Συσπείρωσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι της έθεσαν εκτός ημερήσιας διάταξης τα ακόλουθα ζητήματα:

-«Ποιες ενέργειες έχει κάνει η δημοτική αρχή για την αναστολή μονοδρόμησης της Αγίας Παρασκευής σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 19 Φλεβάρη».

-«Η πεζογέφυρα που υπήρχε Βόρεια της γέφυρας Βρυούλων απομακρύνθηκε ως επικίνδυνη λόγω των πλημμυρών το 2015 και έκτοτε δεν υπάρχει σύνδεση για τους πεζούς μεταξύ των δυο Δήμων. Για το θέμα έχει κατατεθεί υπόμνημα στις 13/3/2020 από κατοίκους τη περιοχής. Ποιες ενέργειες έχει κάνει η δημοτική αρχή για την  επανατοποθέτηση πεζογέφυρας που θα συνδέει το Δήμο μας με το Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας».

-«Εν όψει του ανοίγματος των αθλητικών χώρων του Δήμου, ποιος σχεδιασμός υπάρχει για την καθαριότητα τους, δεδομένων των αναγκών που υπάρχουν για τα σχολεία».

Επιπλέον έγιναν οι ακόλουθες τοποθετήσεις:

-Για το νέο νόμο για το περιβάλλον και την χωροθέτηση δυο ΣΜΑ στο Δήμο μας: 
«Τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στη ψήφιση του νόμου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας». Δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή να ψηφιστεί ο νόμος σε ειδικές συνθήκες και ενώ τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα αλλού.
Παρά τον εύηχο τίτλο του νόμου και παρά την προσπάθεια της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να μας πείσουν ότι ενδιαφέρονται ειλικρινώς για το περιβάλλον, στην πράξη το περιβάλλον αντιμετωπίζεται ως ένα πεδίο που μπορούν να γίνουν μπίζνες. Μπίζνες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στον τουρισμό, στις κατασκευές υποδομών και κατοικίας, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στα λαϊκά στρώματα, στο περιβάλλον, στα δάση.
Την τιμητική του στον προαναφερόμενο νόμο έχει ο τομέας της διαχείρισης των απορριμμάτων όπου μεταξύ άλλων αποψιλώνονται το περιφερειακό και τα δημοτικά συμβούλια από τις αρμοδιότητες  που είχαν για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Επιπλέον «νομιμοποιούνται» εικοσιπέντε (25) θέσεις για την προσωρινή λειτουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε 22 δήμους της Αττικής. Στο Δήμο μας προβλέπονται δυο ΣΜΑ, ένας στη Δημοτική Κοινότητα Αγίων Αναργύρων μέσα στο χώρο του νέου Δημαρχείου, επιφανείας 270,41 τ.μ και ένας στα σύνορα με το Δήμο Φυλής (Δημοτική Κοινότητα Ζεφυρίου) μέσα στο γκαράζ του Δήμου, επιφάνειας 2.294,49 τ.μ.
Οι ΣΜΑ βοηθούν στην αποκομιδή γιατί πρακτικά μειώνονται τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων προς τη χωματερή και ο όγκος των σκουπιδιών. Όμως, η αυθαίρετη χωροθέτηση και διασπορά τους σε 22 δήμους στην Αττική, και η μετάλλαξη των περισσότερων σε τοπικές χωματερές, χωρίς  στοιχειώδεις προδιαγραφές για το περιβάλλον, την υγιεινή και την ασφάλεια της εργασίας, ακυρώνουν το πιο πάνω σημαντικό πλεονέκτημά τους. Έχοντας μάλιστα την εμπειρία «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού», αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι ουσιαστικά είναι ένα ακόμα επεισόδιο στην προσπάθεια μετακύλισης  της ευθύνης της διαχείρισης των απορριμμάτων στους δήμους, με το μάρμαρο να το πληρώνουν τελικά οι δημότες και στην «ούγια» να γράφει «ιδιώτης».
Πρέπει να υπάρξει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου σε σχέση με τη μη λειτουργία ΣΜΑ στους προαναφερόμενους χώρους στην οποία να αποτυπωθεί η προφορική δέσμευση του Δημάρχου». Το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση ότι δε θα λειτουργήσουν ΣΜΑ στους αδειοδοτήμενους χώρους παρά την πρόβλεψη του Νόμου.

Για τις σχολικές καθαρίστριες: 
H Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε να υιοθετηθεί η ακόλουθη απόφαση: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίων Αναργύρων-Καματερού διεκδικεί από την κυβέρνηση τη μονιμοποίηση των ήδη υφιστάμενων σχολικών καθαριστριών που για χρόνια κρατιούνται σε ομηρία και πληρώνονται με τα ψίχουλα της εργολαβίας της αίθουσας. Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η γενναία χρηματοδότηση των δήμων ώστε να ανταποκριθούν με επάρκεια στο έργο της καθαριότητας των σχολικών μονάδων και τη διασφάλιση με σύγχρονους όρους της υγιεινής παιδιών και εκπαιδευτικών». Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα. 

-Για την ανάπλαση της πλατείας Δημοκρατίας: 
 «Η σχεδιαζόμενη ανάπλαση της πλατείας Δημοκρατίας στο Καματερό έχει δημιουργήσει ανησυχία σε κατοίκους της περιοχής σχετικά με τη πιθανότητα απομάκρυνσης των παρτεριών πρασίνου που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Ζητήσαμε να συζητηθεί το θέμα αυτό στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο πλαίσιο αυτό να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για το περιεχόμενο της ανάπλασης.Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι όχι μόνο δεν πρέπει να συρρικνωθεί το πράσινο που υπάρχει, αλλά να ενισχυθεί. Επιπλέον, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει ενημερωθεί για τη μελέτη της ανάπλασης.»

-Για τις αιτήσεις στους παιδικούς σταθμούς για την περίοδο 2020-2021: 
 «Η Προσχολική Αγωγή είναι αναγκαία για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του παιδιού που του δίνει τα εφόδια για την υπόλοιπη ζωή του. Η Προσχολική Αγωγή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού και δε μπορεί να γίνονται εκπτώσεις από αυτό που είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τα παιδιά μας! Οι κυβερνήσεις διαχρονικά είτε με «μηνιαίες ενισχύσεις» είτε με «κουπόνια» βάζουν τους γονείς κάθε χρόνο σε μια περιπέτεια αναζήτησης μιας θέσης για το παιδί τους σε παιδικό σταθμό, χωρίς να παίρνουν μέτρα για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν. Η δημοτική αρχή δεν κινείται στην κατεύθυνση της διεκδίκησης αλλά στη διαχείριση του ζητήματος».

-Για τις ενισχύσεις άπορων: 
 «Ψηφίζουμε φυσικά τις οικονομικές ενισχύσεις των απόρων δημοτών. Απαιτείται όμως ένα γενικότερο σχέδιο αντιμετώπισης του ζητήματος, ειδικά όταν στις περιπτώσεις που συζητάμε υπάρχουν μια σειρά σοβαρά προβλήματα όπως έλλειψη στέγης, η ανεργία κ.α.»
-Για τα αιτήματα ανακούφισης της Ένωσης ΕΒΕ Αγίων Αναργύρων-Καματερού:  
«Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα της Ένωσης. Η δημοτική αρχή να μην επικαλείται το γεγονός ότι η πρόταση είναι οριζόντια και περιλαμβάνει μεγάλες επιχειρήσεις που είχαν τζίρο μέσα στην πανδημία γιατί εκτείθεται. Υπάρχουν τρόποι να ξεκαθαριστεί το ζήτημα αυτό το ζήτημα. Την ίδια στιγμή η κατάσταση των οικονομικών του Δήμου που θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα δε μπορεί νε είναι η μόνιμη επωδός στις διεκδικήσεις των δημοτών, η δημοτική αρχή πρέπει να διεκδικήσει. Προτείνουμε να υπάρξει η ακόλουθη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου:  
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίων Αναργύρων Καματερού διεκδικεί από την κυβέρνηση άμεση έκτακτη χρηματοδότηση προκειμένου να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα της Ένωσης ΕΒΕ του Δήμου μας και να ανακουφισθούν στοιχειωδώς συνδημότες μας οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλλουν δημοτικά τέλη (άνεργοι κ.α.). » Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης υιοθετήθηκε απο το Δημοτικό Συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου