Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Ο Αναστάσιος Ράμμος μας ξεναγεί στο Καματερό


Γεννήθηκα στην Ανάκασα των Αγίων Αναργύρων και έμεινα εκεί έως τα 7 μου χρόνια, οπότε οι γονείς μου αποφάσισαν να χτίσουν το δικό τους σπίτι στο Καματερό. Για την ακρίβεια, στην περιοχή «Γερόβουνο», μια μικρή κοινότητα που συνορεύει με το Ζεφύρι, το Μενίδι και τους Αγίους Αναργύρους, προάστιο της Αθήνας όπου ο κάθε κάτοικος είναι διαφορετικός και ιδιαίτερος. 

• Όλα τα χρόνια της ζωής μου τα πέρασα και τα περνάω εκεί. Όπως είπα και πριν, δεν την επέλεξα την περιοχή. Αλλά αν με ρώταγαν τώρα πού θα ήθελα να μείνω, θα επέλεγα πάλι το ίδιο μέρος.

 • Ο αγαπημένος μου και καθημερινός περίπατος είναι στο μοναδικό πάρκο μας, το «Αντώνης Τρίτσης», για τους locals «Εστία», ένας παράδεισος, μια πύλη ενέργειας μέσα στην πόλη. Εκεί πηγαίνω βόλτα με τον σκύλο, εκεί θα αράξω με την κιθάρα μου, εκεί θα βρεθώ τη στιγμή που θα αναζητώ ψυχική ηρεμία.
 • Από τα αγαπημένα σημεία της γειτονιάς, το βιβλιοπωλείο «Το κεράσι». Τα άτομα που δουλεύουν σε αυτό, εκτός από ευγενικά και άκρως εξυπηρετικά, είναι ίσως από τα πιο θετικά πρόσωπα που θα συναντήσει κανείς... Στις εξόδους μου θα προτιμήσω το μπαρ «The Oldies», στον ποδηλατοδρόμο των Αγίων Αναργύρων. Tο μπαρ «The Oldies», στον ποδηλατοδρόμο των Αγίων Αναργύρων. Tο μπαρ «The Oldies», στον ποδηλατοδρόμο των Αγίων Αναργύρων.

• Κάποιον που δεν έχει ξανάρθει στη γειτονιά θα τον πήγαινα στην «Εστία» φυσικά. Είναι σήμα κατατεθέν...
Ευτυχώς, δεν έχουμε εμπορικά και πολλά μαγαζιά στην περιοχή. Κρατάμε ζωντανή την επαφή με τη φύση

• Το Καματερό είναι μια περιοχή αρκετά αραιοκατοικημένη, στους πρόποδες του βουνού. Δεν υπάρχουν πολλά μεγάλα κτίρια κι έτσι μπορείς να βλέπεις τον ήλιο. Συνήθως οι άδειες επιτρέπουν μέχρι τρεις ορόφους, με αποτέλεσμα η περιοχή να διατηρεί χαρακτηριστικά εξοχής.

 • Όπως σας είπα και πριν, το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Αττική. Έτσι, πολλοί καλλιτέχνες από τον χώρο της μουσικής και της τηλεόρασης το επιλέγουμε για βιντεοκλίπ ή γυρίσματα. Ένα αστείο περιστατικό που θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια είναι όταν ένα μεσημέρι, γυρίζοντας από το σχολείο, είδαμε όλο το συνεργείο από το τότε γνωστό καθημερινό σίριαλ «Οι στάβλοι της Εριέτας Ζαΐμη». Φυσικά, σαν παιδάκια τρέξαμε να βγάλουμε φωτογραφίες με τους ηθοποιούς.
 Πιστεύω πως το Γερόβουνο έχει μια μοναδική ενέργεια. Στην ουσία κάθε κάτοικος της γειτονιάς είναι ιδιαίτερος, δεν μπορώ να σας το εξηγήσω κάπως αλλιώς.

• Καθώς ανεβαίνεις τη λεωφόρο Δημοκρατίας και στρίβεις αριστερά στην οδό Γούναρη, δίπλα στο μαγαζί «Γρηγόρης» υπάρχει μια διώροφη μεζονέτα. Ακριβώς απέναντι από αυτήν βρίσκεται ένας μικρός τοίχος που πάνω του είναι γραμμένο με μεγάλα γράμματα «γιατί αν δεν έχω να πω σε σένα καλημέρα» μαζί με μια καρδιά με ένα «κ» μέσα. 
Τι πιο ωραίο από ένα ρομαντικό μήνυμα. Θα ήταν ωραίο αν όλα τα γκράφιτι και τα συνθήματα στους τοίχους μίλαγαν μόνο για την αγάπη.

• Το πιο δυσάρεστο γεγονός που συμβαίνει στη γειτονιά μας, όπως και σε άλλες, είναι σίγουρα οι κλοπές – η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει κόκκινο και η εγκληματικότητα είναι σε έξαρση. Στη γειτονιά μου ειδικά ακούγονται καθημερινά περιστατικά διαρρήξεων. Όπως και περιστατικά πυροβολισμών με θύματα. Ελπίζω να βγούμε από αυτή την κατάσταση, ώστε να μπορέσουμε να ζούμε όλοι μαζί αρμονικά και πιο άνετα.

 • Δεν μπορώ να σου αποκαλύψω κάποιο συγκεκριμένο μυστικό για το Γερόβουνο. Αν τύχει, όμως, να βρεθείς σε αυτή την περιοχή, θα σου πρότεινα να ρωτήσεις κάποιον κάτοικο πού βρίσκονται οι «κεραίες». Είναι εύκολη διαδρομή, μόλις ανέβεις στην κορυφή θα καταλάβεις από μόνος σου το μυστικό της περιοχής.

• Πιστεύω πως το Γερβουνό έχει μια μοναδική ενέργεια. Στην ουσία κάθε κάτοικος της γειτονιάς είναι ιδιαίτερος, δεν μπορώ να σας το εξηγήσω κάπως αλλιώς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου