Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

“Με συναίνεση για την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης”

Με συναίνεση για την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης
ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΔΑ

Άρθρο του Προέδρου της ΠΕΔΑ, Δημάρχου Αγ. Αναργύρων – Καματερού, κ. Νίκου Σαράντη, με αφορμή το σημαντικό, για πολλούς κρίσιμο για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου βαθμού, Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που ξεκινά, σήμερα, στα Ιωάννινα. Μία σύντομη αναφορά στην «δραματική αλλαγή της συγκυρίας για την Αυτοδιοίκηση, με την υλοποίηση όλων των μνημονιακών περικοπών και περιορισμών», ο ρόλος της ΠΕΔΑ και των Δήμων της Αττικής, τόσο κατά τη «συγκυρία» αυτή, όσο και μετά, η αναφορά του στις προτεραιότητες του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ και κυρίως το, «με πνεύμα ευρύτερων συναινέσεων και δημιουργικών συνθέσεων να δούμε τη συγκυρία σαν μια ευκαιρία για αναβάθμιση του ρόλου των Δήμων στην τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Είμαι από τη φύση μου ρεαλιστής και αισιόδοξος ταυτόχρονα, θεωρώ λοιπόν ότι με συγκεκριμένο σχεδιασμό, μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά με μεγάλη επιτυχία», είναι μερικά από τα σημαντικότερα κομμάτια του άρθρου του Προέδρου της ΠΕΔΑ.



Το άρθρο
«Στα 30 χρόνια που ασχολούμαι με την Αυτοδιοίκηση παρακολούθησα το θεσμό να ισχυροποιείται, να αυξάνει το ρόλο και τις αρμοδιότητές του, να αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις μέσα στο μεταβαλλόμενο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον.
Η πρώτη φορά που οι συνάδελφοι Δήμαρχοι με τίμησαν με την εκλογή μου στην Προεδρία της ΠΕΔ Αττικής (το 2011) συνέπεσε με την δραματική αλλαγή της συγκυρίας για την Αυτοδιοίκηση, με την υλοποίηση όλων των μνημονιακών περικοπών και περιορισμών, που απείλησαν ακόμη και την δυνατότητα να συνεχίσουν οι Δήμοι της χώρας τη λειτουργία τους.
Με τη σκληρή δουλειά για την ορθολογικοποίηση των δαπανών, αλλά και με δυναμικούς αγώνες για να ανακοπούν οι πιο ακραίες περιοριστικές πολιτικές, η Τοπική Αυτοδιοίκηση στάθηκε όρθια. Και μάλιστα, ανταπεξήλθε με επιτυχία σε νέα καθήκοντα που έβαζε η συγκυρία, όπως η αναπλήρωση των κενών και ελλείψεων του κεντρικού κράτους στην κοινωνική πολιτική.
Στο ίδιο περίπου πλαίσιο συνεχίζουμε μέχρι και σήμερα, με σταθεροποιημένη την οικονομική κατάσταση των Δήμων, αλλά και με συνεχή επαγρύπνηση ώστε να μην υπάρξουν άλλες περικοπές. Ενώ δυστυχώς ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της αποκατάστασης των πόρων της Αυτοδιοίκησης στο προβλεπόμενο επίπεδο και ο στρατηγικός στόχος της οικονομικής αυτοτέλειας της.
Η πολιτική απάντηση που όλα αυτά τα χρόνια δίνω στις στιγμές κρίσης και εντάσεων στην Αυτοδιοίκηση, είναι η αναζήτηση των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων και συνθέσεων. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτά που μας ενώνουν, είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.
Η αγάπη για την Αυτοδιοίκηση, η δέσμευση προς τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν, η γνώση των αναγκών και δυνατοτήτων του θεσμού, είναι ισχυρότερα από τις, πάντα θεμιτές και αναμενόμενες, παραταξιακές επιλογές του καθενός.
Θεωρώ ότι η ΠΕΔ Αττικής έχει δώσει απτά δείγματα αυτής της συναινετικής αντίληψης και επίσης της σταθερής διάθεσης για γόνιμο διάλογο με όλους: την κεντρική εξουσία, τους συνεργάτες μας εργαζόμενους στους Δήμους, την αιρετή Περιφέρεια, τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών.
Οι Δήμοι της Αττικής παρουσιάζουν και ειδικά χαρακτηριστικά. Στην πλειονότητα τους είναι Δήμοι του ενιαίου μητροπολιτικού κέντρου της ευρύτερης Αθήνας και Πειραιά, με μεγάλες υποχρεώσεις στην κοινωνική πολιτική και με αντικειμενική προτεραιότητα την υλοποίηση καινοτόμων και αποτελεσματικών δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, την διαχείριση των απορριμμάτων, την εξοικονόμηση ενέργειας κ.λπ. Παράλληλα, υπάρχουν οι Δήμοι εκτός του μητροπολιτικού κέντρου με τη δική τους φυσιογνωμία, ακόμη και οι 7-8 νησιωτικοί Δήμοι της Αττικής, που αντιμετωπίζουν προβλήματα, που δεν θα αναμένονταν για Δήμους τόσο κοντά στην πρωτεύουσα.
Η ΠΕΔ Αττικής, με δεδομένους τους ασφυκτικούς περιορισμούς στους διαθέσιμους πόρους, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις για να συμβάλει στην αναβάθμιση του έργου των Δήμων σε όλους αυτούς τους τομείς, με σταθερή προσπάθεια μεταφοράς και δημιουργικής αξιοποίησης της διεθνούς εμπειρίας και καλών πρακτικών.  Ενώ αναντικατάστατη σημασία έχει η αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και θέλω να τονίσω ότι, οι Δήμοι της Αττικής έχουν ήδη ξεκινήσει να αξιοποιούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία νέας γενιάς, όπως οι ΟΧΕ, με στόχο τη μεγιστοποίηση του οφέλους για τους κατοίκους.
Πιστεύω ότι, οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης που συζητάμε και στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, πρέπει να προσανατολιστούν σε αυτές τις προτεραιότητες: οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων, μεγαλύτερη και καλύτερη αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων άμεσα από τον Πρώτο Βαθμό, εκσυγχρονισμός δομών και υπηρεσιών, ώστε να υλοποιηθούν καινοτόμα συστήματα διοίκησης και διαχείρισης της καθημερινότητας, ενδυνάμωση της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών.
Με πνεύμα ευρύτερων συναινέσεων και δημιουργικών συνθέσεων να δούμε τη συγκυρία σαν μια ευκαιρία για αναβάθμιση του ρόλου των Δήμων στην τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Είμαι από τη φύση μου ρεαλιστής και αισιόδοξος ταυτόχρονα, θεωρώ λοιπόν ότι με συγκεκριμένο σχεδιασμό, μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά με μεγάλη επιτυχία.» 

https://www.epoli.gr/synainesi-anabathmisi-aytodioikisis-a-93158.html?category_id=82

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου