Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΟΣΕ ΚΑΙ ΤΟΥ 301 Ε.Β.





Την Κυριακή το πρωί έγινε η σύσκεψη της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγίων Αναργύρων - Καματερού με θέμα την οργάνωση της διεκδίκησης των χωρών του ΟΣΕ και του στρατοπέδου Κοσκινά, γνωστού ως 301, για τις ανάγκες του λαού της περιοχής. 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του τοπικού παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδομών , της Ένωσης ΕΒΕ, του Σωματείου Συνταξιούχων, του Συλλόγου Γυναικών, του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και του Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Μουσικής και Ποίησης. Επίσης,  μέλη των διοικητικών συμβουλίων της Γ΄ ΕΛΜΕ και της Ένωσης Γονέων. 
Παραβρέθηκε η Νίκη Χρονοπούλου, περιφερειακή σύμβουλος Δυτικού Τομέα της Λαϊκής Συσπείρωσης.  
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργος Βαρλάς
Η εισηγητική  τοποθέτηση έγινε από τον Θοδωρή Σκολαρίκο, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού. 
Ακολούθησαν παρεμβάσεις εκπροσώπων σωματείων και φορέων. 
Στην παρέμβαση του ο Νίκος Καπετανάκος, σημείωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων το αμέσως επόμενο διάστημα για να αποφασιστούν αγωνιστικές
πρωτοβουλίες. Η Ελένη Καμαρινοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο, επισήμανε την ανάγκη να οργανωθεί η διεκδίκηση για αυτούς τους χώρους και το θέμα έχει ήδη απασχολήσει το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου. Η Μαρία Στίγκα, πρόεδρος της Ένωσης ΕΒΕ,   τόνισε τη διαχρονική εγκατάλειψη των χώρων του ΟΣΕ και συμπλήρωσε ότι είναι μόνιμη διεκδίκηση της Ένωσης η απόδοση των ελεύθερων χώρων στο Δήμο για τις ανάγκες των κατοίκων. Ο Γεράσιμος Θεοδωράτος από το Σωματείο Συνταξιούχων μετέφερε την εμπειρία από τους αγώνες του εργατικού-λαϊκού κινήματος για την απομάκρυνση του 301. 
Στην παρέμβαση της η Νίκη Χρονοπούλου είπε ότι οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης σταθερά στηρίζουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής τις διεκδικήσεις για ζητήματα ελεύθερων χώρων όπως το Πεδίον Άρεως, το Πάρκο Τρίτση κ.α και θα αναδείξουν το αίτημα οι χώροι του ΟΣΕ και το 301 Ε.Β να αποδοθούν στο λαό της περιοχής. 
Η σύσκεψη έκλεισε με την παρέμβαση του Θοδωρή Σκολαρίκου, στην οποία σημείωσε ότι την υπόθεση πρέπει να  πάρουν στα χέρια τους τα σωματεία και οι φορείς της περιοχής και οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης θα συνεχίσουν και το επόμενο διάστημα με όλες τις δυνάμεις τους, μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, να συμβάλλουν στην οργάνωση και τη διεκδίκηση.  




Εισηγητική τοποθέτηση του Θοδωρή Σκολαρίκου, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού στη σύσκεψη με θέμα τη διεκδίκηση των χώρων του ΟΣΕ και του 301  για τις ανάγκες του λαού της περιοχής -Κυριακή 9 Φλεβάρη 2020.
Στο κέντρο των Αγίων Αναργύρων υπάρχουν δυο μεγάλοι χώροι που θα μπορούσαν να διατεθούν και να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες του λαού της πόλης, το στρατόπεδο Κοσκινά, γνωστό ως 301, και οι χώροι του ΟΣΕ.

Το στρατόπεδο «Κοσκινά» ανήκει στο Τεχνικό Σώμα του Στρατού Ξηράς και καταλαμβάνει έκταση 220 στρέμματα. Έχει στρατιωτικό και πολιτικό (είναι η πλειοψηφία) προσωπικό και ασχολείται με συντήρηση και ανακατασκευή οπλισμού, μηχανουργικές εργασίες για τις ανάγκες του Στρατού κ.α.


Το στρατόπεδο λειτούργησε πρώτη φορά το 1945, μέσα σε τελείως διαφορετικές συνθήκες δόμησης και ανάπτυξης του αστικού ιστού. Πριν το 1945 στο σημείο λειτουργούσε στρατιωτική αποθήκη. Σήμερα, το στρατόπεδο περιβάλλεται από κατοικίες και σχολεία και είναι σε απόσταση αναπνοής από την κεντρική πλατεία.
Το εργατικό – λαϊκό κίνημα της περιοχής εδώ και δεκαετίες διεκδικεί την απομάκρυνση του στρατοπέδου και την αξιοποίηση της έκτασης σε όφελος των αναγκών του λαού ως χώρου πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση και χρήση. Στην περιοχή υπάρχουν λιγοστοί ελεύθεροι χώροι και χώροι πρασίνου.
Στο παρελθόν, υπήρξαν μια σειρά εξαγγελίες-δεσμεύσεις για την απομάκρυνση του 301 και γενικότερα των στρατοπέδων της Δυτικής Αθήνας.
Παρόλα αυτά, το στρατόπεδο εξακολουθεί να λειτουργεί. Οι κυβερνήσεις διαχρονικά επικαλούνται το κόστος μεταφοράς και επιχειρησιακούς λόγους, που μπορούν να αντιμετωπιστούν, εάν υπάρξει πολιτική βούληση.
To KKE έχει αναδείξει το ζήτημα στη Βουλή με ερωτήσεις (2019, 2017) θέτοντας τα εξής ερωτήματα:

Τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση, προκειμένου να απομακρυνθεί το 301 Εργοστάσιο Βάσης, με διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτό, και ο χώρος να αποδοθεί στο λαό της περιοχής για ελεύθερη και δωρεάν χρήση ως χώρος πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού;

Στο κέντρο των Αγίων Αναργύρων υπάρχουν επίσης οι χώροι ιδιοκτησίας ΟΣΕ (ανήκουν στη θυγατρική του ΓΑΙΟΣΕ που διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία). Καλύπτουν έκταση περίπου 45 στρέμματα.
Πιο συγκεκριμένα αναφερόμαστε:
·        στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Αγίων Αναργύρων
·        το παλιό αμαξοστάσιο των λεωφορείων του ΟΣΕ
·        τις ανενεργές γραμμές εκατέρωθεν της κεντρικής πλατείας, που έχουν μετατραπεί σε υπαίθριο parking.  
Οι χώροι αυτοί δεν χρησιμοποιούνται πλέον για τις ανάγκες λειτουργίας του ΟΣΕ και έχουν ουσιαστικά εγκαταλειφθεί, χωρίς συντήρηση και φύλαξη. Τα πιο απόμερα και σκοτεινά σημεία των χώρων αυτών εκμεταλλεύονται κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών. Είναι γνωστό ότι η υποβάθμιση χώρων χρησιμοποιείται διαχρονικά για να έρθει σαν ώριμο φρούτο η περίφημη «ιδιωτική πρωτοβουλία» και η εμπορική αξιοποίηση.
Επιπλέον, σε σημεία των χώρων αυτών δημιουργούνται εμπορικές δραστηριότητες, κατόπιν συμφωνίας με την εταιρεία και σχετικού τιμήματος, όπως για παράδειγμα το κατάστημα εστίασης που έχει ανοίξει κυριολεκτικά πάνω στις παλιές γραμμές, δίπλα στην κεντρική πλατεία των Αγίων και η καντίνα στον προαστιακό.
Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η σιδηροδρομική γραμμή Αγίων Αναργύρων-Ελευσίνας αποτελεί ενεργό δίκτυο, επομένως δε μιλάμε για την έκταση που καταλαμβάνουν οι γραμμές από το σταθμό και πάνω, ούτε φυσικά βάζουμε ζήτημα να ξηλωθούν οι γραμμές στην περιοχή αυτή.
Το γεγονός αυτό όμως δεν έρχεται σε αντίθεση με την αξιοποίηση των χώρων που περιγράφονται πιο πάνω για τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. 
Σημειώνεται ότι με σύμβαση που υπογράφηκε στις 5/3/2014 μεταξύ της ΓΑΙΑΟΣΕ και της τότε διοίκησης του Δήμου παραχωρήθηκε για χρονική διάρκεια 30 χρόνων έκταση ιδιοκτησίας της. Πρόκειται για το χώρο από τον Πευκώνα μέχρι το σταθμό του προαστιακού, απέναντι από το 301. Περιλαμβάνει αθλητικούς χώρους και τον ποδηλατόδρομο.
Η σύμβαση αυτή προβλέπει τη μεταφορά του κόστους συντήρησης στο Δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού και την ανάκληση της παραχώρησης σε περίπτωση που παραβιαστεί εκ μέρους του Δήμου κάποιος εκ των συμβατικών όρων. Οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψηφίσαμε  τότε τη σύμβαση στο δημοτικό συμβούλιο γιατί πρακτικά η έκταση παραμένει στην ιδιοκτησία της ΓΑΙΟΣΕ και ο Δήμος απλά αναλαμβάνει το κόστος συντήρησης, για μια έκταση που ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της ΓΑΙΟΣΕ.  
Το ζήτημα έχει αναδειχθεί με ερωτήσεις του ΚΚΕ Βουλή (2019, 2018).
Στην πρόσφατη ερώτηση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
§  Να δοθεί στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της «Μελέτης Βιωσιμότητας του Σ.Σ. Αγίων Αναργύρων», που εκπονήθηκε για λογαριασμό της ΓΑΙΑΟΣΕ. Ποιες είναι συγκεκριμένα οι χρήσεις που προβλέπονται στην μελέτη; Προβλέπεται εμπορευματοποίηση των χώρων ιδιοκτησίας της ΓΑΙΑΟΣΕ;
§  Να αποδοθεί χωρίς χρονικό περιορισμό η έκταση που περιγράφεται στη σύμβαση με ημερομηνία 5/3/2014.
§  Να αξιοποιηθούν οι εκτάσεις ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ για τις ανάγκες του λαού της περιοχής.
§  Να υπάρξει χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δημιουργία και συντήρηση χώρων πρασίνου και υποδομών Αθλητισμού και Πολιτισμού, με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση και χρήση.

Οι Άγιοι Ανάργυροι και το Καματερό είναι μια περιοχή με ελάχιστους ελεύθερους χώρους. Επιπλέον το κέντρο των Αγίων Αναργύρων έχει δεχθεί διαχρονικά μεγάλη επιβάρυνση.


Την ίδια στιγμή,  διακινούνται σενάρια για «εμπορική αξιοποίηση» (σούπερ μάρκετ κ.α.) των προαναφερόμενων χώρων. Η αποστροφή του λόγου του πρωθυπουργού σε κομματική εκδήλωση της ΝΔ στο Δήμο μας για «έξυπνη αξιοποίηση του 301», ως ζητούμενο για τη μετεγκατάστασή του, μας δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για τις προθέσεις της κυβέρνησης και το μέλλον που επιφυλάσσεται σε χώρους σαν και αυτόν.   
Παρά τις «οικολογικές» διακηρύξεις, στον καπιταλισμό το περιβάλλον αντιμετωπίζεται ως πεδίο κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων. Η γη αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και οι χρήσεις γης δεν καθορίζονται με βάση τις λαϊκές ανάγκες αλλά το κέρδος. Οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου θεωρούνται πολυτέλεια γιατί δε φέρνουν χρήμα. Η αντιλαϊκή πολιτική, πέρα από την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, μπορεί να έχει και τραγικές συνέπειες όταν για παράδειγμα σε περιπτώσεις σεισμού δεν υπάρχουν στοιχειώδεις  ελεύθεροι χώροι για να συγκεντρωθούν ασφαλώς οι κάτοικοι μιας περιοχής.
Στον αντίποδα αυτής της λογικής, βρίσκεται η πρόταση του Κόμματος και των εκλεγμένων του με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης που αντιμετωπίζει το περιβάλλον και τη γη ως κοινωνική ιδιοκτησία, με  κριτήριο για την αξιοποίηση τους να είναι η εξυπηρέτηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι του κέρδους.
Θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να οργανωθεί ο αγώνας και η διεκδίκηση ώστε να διατεθούν οι χώροι αυτοί για τις ανάγκες του λαού της περιοχής, για να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού, με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση.
Με τη σημερινή μας σύσκεψη θέλουμε να απευθύνουμε κάλεσμα στα σωματεία, τους φορείς και τους συλλόγους της πόλης για να πάρουν αυτόν τον αγώνα στα χέρια τους και δεσμευόμαστε ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτήν την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου